Test: 6 extra breda 21:9-skärmar för kreatörer och gamers
Skrota dina separata skärmar och samla allt jobb på en enda extrabred skärm. Och du behöver inte offra färgåtergivningen.
Av Jonas Ekelund
Macworld Sweden
Stort skärmutrymme blir alltmer efterfrågat och det är inte konstigt. Vi är nog många som upptäckt att det är väldigt praktiskt att använda flera skärmar för att bli mer produktiva. Antingen det är för att ha en skärm med det vi arbetar på, en skärm med mejl och chatt, samt en skärm med referenser till det vi håller på med. Eller för att kunna ha en så stor arbetsyta som möjligt och att kunna ha verktygsfält och paletter på en annan skärm.
Men att ha flera skärmar är inte idealt. Dels är det de irriterande ramarna runt skärmarna som hugger upp synfältet och förstör intrycket av ett enda arbetsfält. Dels är det mer eller mindre omöjligt att få samma färgåtergivning på dem, särskilt om det inte är identiska modeller på skärmarna. Foto: SamsungSkillnaden mellan 16:9 och 21:9
Lösningen är att skaffa en extrabred skärm som i stället för det vanliga 16:9-formatet är 21:9. Det låter kanske inte så mycket mer, men om du också går upp i storlek och upplösning är det en väldig skillnad. Vi lyckades nästan klämma in fyra stående dokument på samma skärm, eller ett bredare fönster och två normala stående på sidorna.
Höga krav
Bara för att du byter till en bred skärm måste du inte överge de krav du haft på din normalbreda 4k-skärm. Vi har haft vissa kriterier i bakhuvudet när vi valt ut skärmarna till testet.
Färgrymd – Vi har krävt att de kan återge minst 100 procent av sRGB och mer än 90 procent av dci-p3.
Kontrast – De ska ska ha minst 1000:1, gärna 2000:1 eller mer.
Ljusstyrka – Vi ville ha en ljusstyrka på 400 cd/m² eller mer, så att de kan stöda hdr.
HDR – Vi hade som önskemål att de skulle stöda Vesa Displayhdr.
Ordlista
I texterna och specifikationerna svänger vi oss med begrepp som kanske inte är självklara för alla.
Radie – För böjda skärmar skriver man exempelvis 1800R, vilket beskriver att om skärmen hade varit en del av en cirkel hade den haft en radie på 1 800 millimeter. Det innebär också att du har exakt lika långt till mitten och kanterna om du sitter på 1,8 meters avstånd. Foto: SamsungVissa menar nu att det är 1000R som är det naturliga för ögat
Färgdjup – Med 8 bitar för att beskriva röd, grön och blå kan varje färg ha 2^8 eller 256 nyanser. Vilket ger 256x256x256=16 miljoner färger. Med 10 bitar får vi 2^10 eller 1024 nyanser, vilket ger en miljard färger.
Färgrymd – Ett intervall av färger som kan återges. Man kan säga att sRGB är det minsta kravet då det är ungefär vad en gammal bildrörsskärm klarade. En större färgrymd är AdobeRGB vilket är vad som används vid fotoredigering. Digital spelfilm använder sig av dci-p3, som Apple Imac var tidiga att stöda. dci-p3 är en större färgrymd än sRGB
Färgavvikelse – En jämförelse av den färg vi vill att skärmen ska visa och den färg den verkligen visar. Mäts i DeltaE och ju lägre värde desto mer lika är de, det vill säga bättre. En tumregel är att allt under 2 är näst intill omöjligt att urskilja.
Gamma – En kurva som beskriver övergången mellan svart och vitt, där standardvärdet 2.2 eftersträvas. Foto: Jonas EkelundInga gissningar här när det gäller ljusstyrka, kontrast, vitpunkt och färgåtergivning.
Så testar vi skärmar
Vi använder oss av en så kallad kolorimeter, en apparat som efterliknar hur människan öga uppfattar färg. I detta fall en X-rite i1Display Pro och den medföljande programvaran i1Profiler. Programvaran kan ge oss mängder av data som vilken kontrast skärmen verkligen har, hur ljusstyrkan varierar över skärmen men framför allt om den kan återge färger korrekt.
Acer Predator X34 GS
En gamingskärm som även är en alldeles utmärkt skärm för grafiskt arbete.
Acer Predator X34 GS.
Betyg 5 av 5
Omdöme
Predator X34 GS är en rejält byggd skärm med tufft utseende. Den stöder många standarder, har gott om inställningsmöjligheter och sägs därför fungera bra för grafiskt arbete, trots att det är en gamingskärm. Det bekräftas faktiskt av våra tester som ger den utmärkt betyg för färgåtergivning. Vi är också nöjda med antalet portar, att de är relativt moderna och att de är så lättåtkomliga.
Trots mycket som talar för den har allt som gjort AOC:s skärm kostsam investerats i gamingfunktioner snarare än färgäkthet.
AOC AG353UCG 35.
Betyg 3 av 5
Omdöme
Vad skärmen kan skryta med är hög ljusstyrka som dock är svår att få ned till normal nivå för bildbehandling. För att inte skärmen ska överhettas av detta har den en inbyggd fläkt, som enligt vår mening är allt för högljudd på nära håll. Skärminställningarna är inte tillräckliga för att du permanent ska kunna få till en acceptabel färgåtergivning. Den har dessutom få anslutningar.
En skärm inriktad på spel som med lite god vilja för all del går att använda för bildredigering, men den är inte idealisk.
Asus TUF Gaming VG34VQL1B.
Betyg 4 av 5
Omdöme
Asus skärm får ses som en billig spelskärm med förvånansvärt bra bild, snarare än en skärm ägnad för grafiskt arbete. Framför allt är det kontrasten och ljusstyrkan som imponerar. Det går visserligen att bygga en färgprofil som rättar till färgerna, men inställningarna i skärmen är inte till någon större hjälp. Vad du inte kommer ifrån är att ljusstyrkan i hörnen är märkbart lägre än i mitten.
En rejäl skärm med väldigt hög upplösning och löften om perfekt färg gör den lockande för dig som gillar raka skärmar.
MSI Prestige PS341WU.
Betyg 4 av 5
Omdöme
På pappret är det mycket som talar för MSI Prestige med sin höga upplösning, stöd för många standarder och fabrikskalibrering. I verkligheten är både ljusstyrkan och färgäktheten ojämn, vilket kräver omfattande kalibrering av användaren. Vi hade dessutom gärna sett mer uppdaterade portar. Om det är en fördel eller nackdel att den inte är böjd lämnar vi för individuellt smak och tycke.
En utmärkt kontorsskärm med smarta funktioner för flera datorkällor som dessutom råkar ha riktigt bra bildkvalitet.
Philips 346P1CRH.
Betyg 4 av 5
Omdöme
Tittar du på specifikationerna ser Philips skärm ut som att den skulle kvalificera sig som en skärm för grafiskt arbete. Men det är trots allt en kontorsskärm och saknar inställningar för att få till den perfekta bilden. Det ska dock sägas att den når långt, speciellt med tanke på det överkomliga priset. Då får du dessutom den mycket praktiska dockningsfunktionen på köpet.
Positivt
Hög kontrast och ljusstyrka samt hdr-certifiering
Växla mellan datorer och använd samma tangentbord och mus
Trots många lovande egenskaper börjar skärmen visa sin ålder genom dåligt stöd för standarder som känns självklara idag.
Samsung CJ79.
Betyg 3 av 5
Omdöme
Vi kan se ambitionerna med den här modellen. Den har stor färgrymd och kontrast, samt en qled-panel som har potential till hög ljusstyrka och färgäkthet. Och så thunderbolt. Men den är helt enkelt föråldrad med litet färgdjup, låg ljusstyrka och avsaknad av hdr. Vi ser dock fram emot en uppdaterad modell som rättar till problemen då den här skärmen verkligen har potential.