Så funkar Apple Pay i Sverige – allt du behöver veta för att komma igång
Apple Pay är det smartaste, enklaste och säkraste sättet att göra kortbetalningar på din Iphone, Ipad, Mac eller Apple Watch.
Av MacWorld- redaktionen
Macworld Sweden
Apple Pay är ett system av olika tekniker som gör att du kan använda betalkort utan att behöva ha kortet med dig, och utan att avslöja kortnumret för butiken du handlar i. Det kan både användas i fysiska butiker med Iphone, Ipad och Apple Watch, och på webben med Iphone, Ipad och Mac (antingen med inbyggt Touch ID eller via en annan enhet).
På Iphone, Ipad och Apple Watch använder Apple Pay en nfc-krets, precis som ditt kontaktlösa betalkort. Apple har utformat systemet så att det fungerar med alla vanliga kortterminaler med nfc-funktion, utan att butiken behöver göra något särskilt. Det finns undantag där butiker har specialanpassade lösningar, och vissa kombinationer av betalkort och butiker har också problem, men överlag ska det fungera nästan överallt.Ser du den här symbolen vid betalterminalen kan du i de allra flesta fall betala med Apple Pay. För onlinebetalningar behövs ingen fysisk kontakt, men istället måste sajten i fråga (eller den externa betalningslösning den använder) bygga in stöd för Apple Pay.
När du lägger till ett betalkort i Plånbok skickas dina kortuppgifter krypterade tillsammans med en del andra uppgifter till din kortutgivare. Kortutgivaren kontrollerar dem och skickar tillbaka ett unikt nummer kallat Device Account Number, som är lika långt som ett vanligt kortnummer, men unikt för just din enhet och det betalkort du använder. Kortnummer, utgångsdatum och annat lagras inte alls på din enhet utan raderas så fort de har skickats till banken. Om du tar bort ett kort och senare lägger till det igen kommer det få ett nytt Device Account Number.
Hög säkerhet och integritet
Systemet med Device Account Number gör Apple Pay säkrare än vanliga kreditkort, eftersom det inte går att använda från någon annan enhet. Vid varje betalning med Apple Pay skickas nämligen en annan unik bekräftelsekod (lite som cvv-koden på kreditkort) som banken eller kortnätverket använder för att bekräfta att betalningen utförs med rätt enhet.
Det innebär också att butiker som lagrar kortuppgifter och senare hackas inte utgör någon finansiell risk för dig som användare, eftersom hackarna inte kan använda ”kortnummer” som kommer från Apple Pay.
Alla uppgifter som används av Apple Pay lagras i din enhets så kallade säkra enklav, en avskärmad del av processorn där även Face ID/Touch ID huserar. Det gör att systemet på egen hand inte kan dekryptera ett Device Account Number för ett betalkort. Vid betalning låser du tillfälligt upp uppgifterna med ansikte eller fingeravtryck (eller med lösenkod om det inte fungerar, till exempel om du bär munskydd eller har fuktiga fingrar).
En annan fördel med Apple Pay-systemet är att det bidrar till ökad integritet. Butiker gillar att spåra kunder via kortnummer, men med Apple Pay är det bara du och din bank som känner till ditt faktiska kortnummer. Använder du ett lojalitetskort kan en butik så klart ändå spåra dig.
Betala i butik
Apple Pay fungerar som regel på de kortterminaler som är markerade med denna symbol (eller liknande): För att betala i butik med din Iphone dubbelklickar du på sidoknappen (om du har Face ID) eller hemknappen (om du har Touch ID). När telefonen är upplåst visar den ditt förvalda kort. Om du har flera kort anslutna och vill använda ett annat kan du göra det här, och måste då bekräfta biometriskt igen. Sedan håller du fram telefonen till terminalen precis som ett kontaktlöst bankkort. Du kan också öppna Plånbok från hemskärmen, välja ett kort och låsa upp med Face ID/Touch ID.
Med Apple Watch dubbelklickar du på sidoknappen och håller fram klockan till kortterminalen. Även här kan du ställa in förvalt kort och du byter enkelt kort genom att svepa i sidled.
Betala på nätet
På en webbplats som stödjer Apple Pay klickar du på det betalningsalternativet, så dyker en dialog upp där du får bekräfta köpet. På en Mac med Touch ID (alla modeller med M1-chipp med inbyggt tangentbord eller nya Magic Keyboard med Touch ID) behövs inget annat, men du kan även använda det på andra Macar om du har Apple Pay på en annan enhet. Då använder du den enheten för att bekräfta köpet istället för datorn. Om du surfar med Safari på Iphone eller Ipad kan du bekräfta köpet på samma enhet med Face ID/Touch ID.
En del webbplatser använder även ett komplett kassasystem från Apple, där namn och adress hämtas från ditt Apple ID-konto. Där kan du väldigt enkelt kan kontrollera att allt ser rätt ut och sedan godkänna betalningen. Systemet liknar det som Paypal har, men är ännu smidigare.
Så lägger du till och hanterar kort
På Iphone och Ipad hittar du inställningarna för Apple Pay i Inställningar -> Plånbok och Apple Pay. På Mac ligger de i Systeminställningar -> Plånbok och Apple Pay (syns bara på Macar med Touch ID). För Apple Watch ligger inställningarna i Watch-appen på Iphone, under Plånbok och Apple Pay i Min klocka-fliken.
Här kan du lägga till och ta bort kort, välja vilket kort som ska vara förvalt (det kort som öppnar när du dubbelklickar på sido-/hemknappen) och vilken adress du vill använda för beställningar som går direkt via Apple Pay.
Välj ett av de tillagda korten för att se specifika inställningar för och information om det kortet, samt en lista över transaktioner. Det senare gör att du slipper öppna banken/kortets egna app för att se senaste transaktioner.
Expresskollektivtrafik
Sedan några år tillbaka har Apple ett särskilt sätt att använda Apple Pay för att betala i kollektivtrafiken. Du hittar det bland de vanliga inställningarna enligt ovan, och det går ut på att du kan betala hos kollektivtrafikbolag som har anslutit sig till funktionen utan att behöva autentisera dig med Face ID/Touch ID eller lösenkod. I Sverige är det hittills bara Skånetrafiken som har anslutit sig, men om du är på semester i exempelvis London kan du använda ditt svenska kort i trafiken där.
Svenska banker och betalkort som stödjer Apple Pay
Från att under flera år enbart ha funnits hos Nordea, American Express och ett fåtal andra stödjer nu till slut samtliga storbanker och även många mindre aktörer Apple Pay i Sverige. SEB var den sista av de stora bankerna som höll ut, men har till slut gett med sig.
I de fåtal fall där en bank inte själv har stöd för Apple Pay finns ett möjligt sätt att gå runt begränsningen. Du kan nämligen skaffa ”Klarnakortet” från svenska kreditfirman Klarna, som kopplas till bankkontot och fungerar med Apple Pay.
Hela listan över svenska banker och andra finansinstitut som stödjer Apple Pay hittar du hos Apple (sök på Sverige).