Din Iphone eller Ipad kan verka vara i perfekt skick – skärmen är hel och fri från repor, högtalarna fungerar som vanligt, hemknappen och de andra knapparna är felfria – men helt plötsligt tar den inte laddning. Du kopplar in den i laddaren men inget händer. Sakta men säkert tar batteriet slut och snart kan du inte använda den längre.
Det kan så klart hända att något har gått sönder på riktigt, men börja inte med att få inte panik. Oftast är det bara något högst tillfälligt och enkelt avhjälpt.
Här är några vanliga saker som kan ställa till det för laddningen och som inte kräver en reparation. Innan du provar något annat ska du så klart prova standardknepet när något är vajsing med en Iphone eller Ipad – starta om den.
1. Sladden inte ordentligt inkopplad
Lightning-kontakten är mindre och enklare att använda än gamla 30-pinnarskontakten, men den sitter inte heller lika bergssäkert fast. Det första du bör kolla är att du verkligen tryckt in den hela vägen. Till skillnad från usb-c måste lightning verkligen sitta hela vägen in.
2. Dålig sladd eller laddare
Lightning-sladdarna har en otäck förmåga att snabbt slitas ut, särskilt kring fästet på lightning-sidan, men även på usb-sidan. Faktum är att många sladdar slutar fungera utan några synliga tecken på slitage. De har böjts för många gånger så att kopparledningarna inuti har slitits av eller något annat. Nästa steg är alltså att testa en annan lightning-kabel och/eller en annan laddare. Om du använder datorn för att ladda kan du även testa att byta usb-port.
3. Smuts i kontakten
Lightning-kontakten på nyare Iphone- och Ipad-modeller verkar även mer mottaglig och känslig för damm och smuts än andra kontakter. Det kanske inte drabbar många, men damm från en ficka eller väska kan långsamt ansamlas och göra att stiften i kontakten inte längre har kontakt med de i sladden. Varje gång du trycker in kontakten pressas dammet ihop och med tiden kan en liten “kaka” bildas i botten.
Om det här är ditt problem borde du kunna se det på att själva kontakten inte går in ordentligt även om du försöker trycka in den. Den kan också bli lättare att vicka på och sitter inte stadigt.
För att ”städa” kontakten kan du använda till exempel en tandpetare – men var försiktig, vi har hört från användare som har lyckats ha sönder kontakten i ett försök att bli av med dammavlagringarna. Något mjukt och spetsigt gjort av trä bör användas istället för en nål eller liknande verktyg gjord av metall. Börja med att stänga av enheten och om du skulle ha en burk tryckluft till hands kan du börja och avsluta med att blåsa. Cnet visar hur i den här videon på Youtube.
4. Testa trådlöst
Om det verkar vara själva kontakten det är fel på kan du testa om det går att ladda trådlöst med valfri Qi-laddare. Har du ingen kan det vara smartare att ta telefonen till Apple och få en diagnos på felet. Du kan alltid tacka nej till service och inte betala något.
5. I värsta fall
Om inget av ovanstående hjälper kan det vara ett mjukvaruproblem trots allt. Gör en ny backup och återställ enheten till senaste version av IOS. Om inte ens det avhjälper problemet kan det handla om ett hårdvarufel, ta då telefonen till Apple.
Felet kan till exempel vara att batteriet har dött, om så kan Apple byta ut det för 549 kronor (modeller med Touch ID) eller 769 kronor (modeller med Face ID). Har du otur är det något värre som kräver fullservice (priserna för det hittar du här).
Har du ingen garanti kvar är det möjligt att det ändå kan räknas som tillverkningsfel och ska repareras gratis i enlighet med reklamationsrätten. Annars kan du som en sista utväg, innan du behöver köpa nytt eller betala för fullservice, kanske utnyttja din hemförsäkring.