När du slår på din Mac börjar olika appar, tillägg och osynliga bakgrundsprocesser att köras. Detta är vanligtvis vad du vill, men du kan ibland se objekt köra som du inte kommer ihåg att du lagt till själv. Var kommer de ifrån?
Ibland kan dessa processer och appar orsaka problem, och du måste ta bort dem för att din Mac ska bete sig normalt. Även om det inte finns något problem kan sådana objekt göra att din Mac startar långsammare samt stjäla prestanda. Du vill att din Mac bara laddar objekt användbara för dig. Här är en snabb introduktion om de olika typerna av start- och inloggningsobjekt och hur du hanterar dem.
Startobjekt
Mac OS 13 (Ventura) eller senare: Öppna Systeminställningar och klicka på Allmänt, klicka sedan på Startobjekt. Du kommer att se en lista över appar som öppnas varje gång du loggar in, följt av en lista över appar som får köra processer i bakgrunden även när appen inte körs (som att söka efter uppdateringar eller synkronisera data).

I Mac OS 12 (Monterey) eller tidigare: Öppna Systeminställningar och klicka på Användare och grupper och sedan på fliken Startobjekt. Du kommer att se en lista över appar (och till och med filer och mappar) som öppnas varje gång du loggar in.
Objekt hamnar vanligtvis på den här listan eftersom en app du installerade lade till dem. De flesta appar som gör det ber dig om tillåtelse först eller har en kryssruta “Öppna vid inloggning” eller liknande i sina inställningar. I vilket fall som helst kan du lägga till ett objekt i listan manuellt genom att klicka på (+)-knappen, eller ta bort ett objekt genom att markera det och klicka på minustecknet (-)-knappen. Du kommer förmodligen också att behöva logga in på din Mac-användarprofil för att göra ändringar.

StartupItems-mappen
Tidigare versioner av Mac OS förlitade sig på två mappar – /Library/StartupItems och /System/Library/StartupItems – för att hålla objekt avsedda att laddas när du startar din Mac. Apple avråder nu från att använda StartupItems-mapparna, men vissa äldre appar kan fortfarande använda dem.
Normalt ska mappen /System/Library/StartupItems vara tom, men om den innehåller något som du inte längre använder kan du dra objektet till papperskorgen för att förhindra att det laddas automatiskt nästa gång du startar din Mac.
Daemons och agents
Sedan OS 10.4 Tiger har Apple gett utvecklare en annan mekanism för att starta objekt automatiskt: daemons och agenter, som styrs av processen launchd
. Detta ger mer flexibilitet för utvecklare, men är mindre transparent för användarna.
Istället för att öppna appar direkt, laddar launchd
speciellt formaterade .plist-dokument som anger vad som ska startas och under vilka omständigheter. Ibland körs dessa startobjekt konstant i bakgrunden, ibland körs de med schemalagda intervaller och ibland körs de efter behov, till exempel som svar på en händelse som en ändring i en viss fil eller mapp, för att sedan avslutas.
.plist-filerna som startades kan uppta vilken som helst av tre mappar, och deras plats avgör när varje objekt laddas och med vilka privilegier:
- Objekt i /Library/LaunchDaemons och /System/Library/LaunchDaemons laddas när din Mac startar och körs som rootanvändare.
- Objekt i /Library/LaunchAgents och /System/Library/LaunchAgents laddas när någon användare loggar in och körs som den användaren.
- Objekt i /Users/[ditt-användarnamn]/Library/LaunchAgents laddas bara när just den användaren loggar in och körs som den användaren.
Ändra inte systemfiler: Av dessa mappar är de två som finns i mappen /System (/System/Library/LaunchDaemons och /System/Library/LaunchAgents avsedda för komponenter som ingår som en del av Mac OS. Du bör således motstå frestelsen att ta bort eller ändra dem – de är sannolikt viktiga för att din Mac ska fungera korrekt.
Ändra gärna andra: Bläddra gärna igenom filerna i de andra mapparna för att se vad som finns där. Du kan ändra dem – till exempel för att inaktivera dem eller ändra hur ofta de körs – men innan du gör det bör du förstå några saker om hur de fungerar.
Ett av de stora irritationsmomenten med Mac OS har varit uppbyggnaden och underhållet av dessa .plist-filer. Med Mac OS 13 har Apple givit ett sätt för utvecklare att behålla dessa hjälpfiler i själva app-paketet, så att de försvinner när du tar bort appen. Det är både “renare” och enklare, men appar måste utvecklas specifikt för Mac OS 13 för att kunna använda det här systemet, det kommer alltså att dröja innan det här blir norm.
När du startar din Mac eller loggar in laddas startobjekten i de relevanta mapparna (det vill säga registrerade i systemet) om de inte har en inaktiverad flagga inställd. Därefter kommer deras instruktioner att utföras tills du startar om, även om du drar startobjektet till papperskorgen. För att se en lista över alla dina startobjekt, öppna Terminal (finns i mappen /Applications/Utilities och skriv launchctl list
och tryck sedan på retur.
Om du vill hindra ett startobjekt från att köras utan att behöva starta om, öppna Terminal-appen och skriv launchctl unload
följt av ett mellanslag och den fullständiga sökvägen till startobjektet. Ta till exempel detta kommando:
launchctl unload ~/Library/LaunchAgents/com.apple.FolderActions.enabled.plist
Den laddar startagenten som möjliggör Applescript-mappåtgärder. Upprepa kommandot med load
istället för unload
för att slå på det igen.
Tips: Ett enkelt sätt att lägga till ett objekts fullständiga sökväg är att dra objektet från Finder till terminalfönstret.
Eftersom de flesta lanseringsobjekt körs enligt ett schema eller på begäran, och eftersom någon av dem kan inaktiveras, betyder det att om något finns i en mapp är det inte nödvändigtvis den processen som för närvarande körs. För att se vad som körs för tillfället, öppna Aktivitetskontroll – kom ihåg att namnet på en given process som visas i Aktivitetskontroll kanske inte liknar namnet på .plist-filen, som säger åt Mac OS att starta den.
Andra förklaringar till mystiska processer
Även om dessa metoder är de vanligaste sätten att starta appar automatiskt i Mac OS, är de inte de enda. Om du har en mystisk process som du inte kan spåra på någon av dessa platser kan det också vara en av dessa:
Kernel-tillägg: eller .kext-filer, finns i /System/Library/Extensions och laddas vid start. De tillhandahåller funktioner på låg nivå, som att bearbeta ljud och lägga till stöd för kringutrustning. De flesta kexts på din Mac är en del av Mac OS. Det säkraste sättet att ta bort en tredjeparts kext är att köra ett avinstallationsprogram som tillhandahålls av utvecklaren.
Cron: Cron
är ett Unix-schemaläggningsverktyg inbyggt i Mac OS. Det används mer eller mindre inte längre till förmån för launchd
, men du vet aldrig vad som kan finnas kvar på en Mac som har gått igenom många uppdateringar eller som kör gammal programvara.
Login scripts: Inloggningsskript, som startobjekt, användes i äldre versioner av Mac OS men är nu utfasade.
Översatt och bearbetad av Petter Ahrnstedt