Expertbetyg
Fördelar
- Tyst
- Kompakt
- Supersnabb
- Gott om portar
Nackdelar
- Dyr
- Kan ej uppgraderas
Omdöme
2023 års Mac Studio är likt föregångaren en kompakt, strömsnål prestandamaskin främst för grafiker, musiker, videoredigerare eller för dig med extrapengar som bränner i fickan. Med nya M2 Ultra-processorn får du helt enkelt mer av allt. Denna extrema maskin imponerar stort.
Pris vid testtillfället
$3,999
Bästa pris idag: Apple Mac Studio (M2 Ultra, 2023)
Apple har uppgraderat sin Mac Studio med ännu snabbare M2 Ultra (tillgänglig för leverans från 13 juni 2023). När vi recenserade Mac Studio med M1 Ultra i mars förra året blev vi djupt imponerade och det håller i sig också för denna nya monstermaskin.
På designfronten finns inget nytt. Den ser fortfarande ut som om du staplat flera Mac Mini ovanpå varandra och strösslat med fler portar både fram och bak. Den är superkompakt och tar upp minimalt med utrymme på skrivbordet. Passar perfekt under den 27-tums Studio Display vi fick låna samtidigt, men det lär gälla de flesta andra skärmar du kan tänkas vilja använda – och du kan ha många. M2 Ultra kan köra upp till 8 stycken 4k-skärmar med 60 hertz uppdateringsfrekvens samtidigt.
Ultrasnabb processor
M2 Ultra är tillverkad med andra generationens 5-nanometers (nm) tillverkningsprocess som Apple kallar industriledande. Apple har precis som med tidigare Ultra-kretsar, satt ihop två M2 Max och resultatet har 24 stycken cpu-kärnor med 16 prestandakärnor och åtta effektivitetskärnor, en 76-kärnig grafikprocessor och en 32-kärnig Neural Engine som levererar dubbelt så snabb maskininlärning som M2 Max. Minnesbandbredden är 800 gigabyte per sekund. Till detta kan du välja upp till 192 gigabyte enhetligt minne och ja, då har du en dator för riktigt tunga arbetsuppgifter. Inget som hör till en teknikjournalists vardag om vi säger så. M2 Ultra kan jobba med större skärmar än de flesta kraftfulla grafikkort för arbetsstationer kan hantera.
M2 Ultra är 20 procent snabbare än M1 Ultra på cpu-sidan och ganska naturligt dubbelt så snabb som M2 Max (eftersom den består av två sådana som satts ihop). Grafikprestanda är upp till 30 procent snabbare än M1 Ultra.

Apple
Mac Studio tar sig gärna an videoredigering, 3d-rendering, ljudproduktion eller bildbehandling och kodkompilering. Mediamotorerna som hör till den här systemkretsen (M2 Ultra har fyra Prores-motorer) spelar gladeligen upp 22 stycken 8k-strömmar i Prores-format. Nytt för M2 Ultra är att systemkretsen kan låta alla mediamotorer arbeta tillsammans för att snabba på avkodningen av en videoström – upp till 1,8 gånger snabbare än M1 Ultra.
Lagring och anslutningsmöjligheter
Du kan välja mellan en, två, fyra eller åtta terabyte lagring. Och precis som när vi testade föregångaren förra året går det ruskigt snabbt att både läsa och skriva. Vi kör igång Blackmagic Disk Speed test och mätarna ligger stadigt kring 6,7 gigabyte per sekund i skrivhastighet och 5,7 gigabyte läshastighet när programmet belastar disken med en fil på fem gigabyte.

Ida Blix / Foundry
Mac Studio med M2 Ultra är sjukt snabb och oerhört tyst – det känns som att den står och hånskrattar åt mig och mina prestandatester. Inte ett fläktsus hörs så det stör trots att jag försöker mitt bästa. På insidan sitter en rejäl kylfläns och visst finns det en fläkt som går att höra om rummet är riktigt tyst.
På framsidan får du två Thunderbolt 4-portar (usb-c om du väljer M2 Max) och en minneskortsläsare. På baksidan finns fyra stycken Thunderbolt 4-portar, ethernet (10 GB/s), två usb-a samt hdmi-port. Japp, det finns också en 3,5 millimeters hörlursingång. Datorn har wifi 6e samt bluetooth 5.3 för trådlösa anslutningar.
Dyr prislapp – men inte för vad du får
För de flesta är konfigurationen som testats här overkill och visst är den dyr också, prislappen visar 92 995 kronor för vår testmodell och då ingår inte skärm, mus eller tangentbord. Liknande maskiner i pc-världen kostar också i samma prisklass eller ännu mer. Och när vi ändå är inne på det. Fortfarande är det sant att om vi jämför Intel, AMD och Apple har de sistnämnda de mest energisnåla kretsarna. Mac Studios högsta kontinuerliga effektförbrukning är 370 watt.
Spara slantar, köp M2 Max
Det gäller att du använder rätt applikationer för att verkligen dra nytta av det här prestandamonstret, för M2 Ultra, Max och M2 är inte så olika varandra när bara en kärna används, men så fort du använder program som kan utnyttja alla kärnorna, som något ur Adobes programsvit, Apples Final Cut Pro eller så – då går det undan.

Ida Blix / Foundry
Eftersom jag inte arbetar på Pixar eller något sådant häftigt ställe, har jag som mest 4k-material att laborera med. Jag filmade nytt i Prores-format och Final Cut Pro är blixtrande snabbt. Apple säger att maskinen jag lånat är upp till fem gånger snabbare på att rendera 8k-material än en Imac med Intel Core i9-processor och Radeon Pro 5700 XT – jag tror dem. Det går märkbart snabbare än min vanliga Macbook Air med M1 att rendera ut 4k-klipp klara för Youtube (vilket är det jag gör mest).
Personligen har jag knappt öppnat Blender, Otoy Octane X eller Maya, men för 3d-studios som arbetar med sådant hela dagarna kan Mac Studio nu arbeta med massiva miljöer som tidigare varit omöjliga att rendera. 3d-prestandan i realtid i Maya är upp till fyra gånger snabbare med M2 Ultra än med den där Intel Core i9-Imacen jag nämnde ovan. 3,8 gånger snabbare än M1 Ultra.
Du kan beställa Mac Studio med M2 Max istället och spara dina slantar till något annat (fler skärmar kanske?). Den börjar från 28 995 kronor och är förmodligen mer lagom för de flesta av oss. Å andra sidan kan du kanske lika gärna kika på en Mac Mini som klarar allt vardagsanvändande med sin M2-processor och den kostar från 8 495 kronor. Vi är många som inte hör till målgruppen för Mac Studio – vilket man ju hör redan på namnet.
Välj rätt komponenter direkt
Finns det något att klaga på med den här? Precis som med förra versionen måste du tänka igenom vad du väljer för komponenter när du beställer, för du kan inte uppgradera den här burken längre fram. Välj rätt direkt och ta hellre mer än vad du behöver än mindre (givet att du har råd).
Om du tidigare gärna körde Imac Pro, också ett populärt val bland målgruppen, så var väl den ännu värre eftersom du där behövde byta ut skärm och allting när hårdvaran inte längre räckte till.

Apple
För dig som jobbar med att skapa 3d-miljöer, eller mixa hundratals ljudkanaler, redigera 8k-video eller bara har mycket pengar på kontot) – då är det här datorn för dig. Men är du en sådan som gärna vill ha 5 000-kronors hjul på chassit (eller en dator som går att montera i rack) finns ju faktiskt numera en Mac Pro med M2 Ultra att överväga också.
Specifikationer
Modell: Mac Studio
Tillverkare: Apple
Testad: Juni 2023
Processor: Apple M2 Ultra, 24-kärnig processor, 76-kärnig grafikprocessor, 32-kärnig Neural Engine
Minne: 128 GB enhetligt minne
Lagring: 4 TB ssd
Anslutningar: Fyra Thunderbolt 4 (plus två på framsidan), två usb-a 3.1 gen 2, hdmi, 3,5 mm, två usb-c samt sdxc-kortplats
Trådlöst: Wifi 6e, bluetooth 5.3
Operativsystem: Mac OS Ventura
Storlek: 9,5 x 19,7 x 19,7 cm
Vikt: 3,6 kg
Pris grundmodell: 28 995 kronor hos Webhallen
Rek. pris: Testad modell: 92 995 kronor hos Apple
Prestanda
Cinebench R23, multi core: 28 688
Cinebench R23, single core: 1 744
Geekbench 6
Single core: 2 815
Multi core: 21 350
GPU (metal): 223 960
Geekbench 5
Multi core: 28 442
Single core: 2 059
Gpu (metal): 134 608
Disk, läsning (5 GB-fil): 5 730 MB/s
Disk, skrivning (5 GB-fil): 6 760 MB/s